Czym wyróżniają się wyciskarki dwuślimakowe

Czym wyróżniają się wyciskarki dwuślimakowe

Powszechnie wiadomo, że dieta bogata w owoce i warzywa zapewnia optymalne zdrowie. W rzeczywistości badania są zgodne co do tego, że taka dieta może być bezpośrednio związana z niższym ryzykiem zarażenia lub rozwoju niektórych rodzajów chorób, takich jak nowotwory i choroby serca. To jest właśnie powód, dla którego autorytety zdrowotne zalecają, aby nasza codzienna dieta zawierała 6-8 porcji owoców i warzyw. Należy oczywiście zaznaczyć, że owoce i warzywa same w sobie nie stanowią kompletnej i zbilansowanej diety. Raczej zdrowa porcja z tej grupy pokarmów w połączeniu z innymi grupami z piramidy żywieniowej tworzy kompletny i zdrowy posiłek.

Sok – wygodna forma spożycia

Jednak niektórym osobom czasami trudno jest zaspokoić ich codzienne zapotrzebowanie na owoce i warzywa z różnych powodów. Niektórym po prostu nie odpowiada spożywanie jednego owocu lub warzywa po drugim. Dla tych, którzy naprawdę chcą zaspokoić swoje codzienne zapotrzebowanie na owoce i warzywa, bez konieczności spożywania ich pojedynczo, najlepszym rozwiązaniem jest wyciskanie soku. Soki, stosowane jako uzupełnienie codziennych nawyków żywieniowych, mogą pomóc osiągnąć wiele korzystnych efektów. Przede wszystkim sprawiają, że składniki odżywcze są łatwo przyswajane przez przewód pokarmowy, zwłaszcza u osób cierpiących na zaburzenia trawienia, które mogły wynikać przede wszystkim ze złych nawyków żywieniowych. Dla takich osób wyciskanie soku jest korzystne, ponieważ ułatwia trawienie. Z drugiej strony osobom, którym trudno jest spożywać warzywa, przyjdzie to łatwiej, wypijając szklankę soku. Dodatkowo są ludzie, którzy uważają, że niektóre warzywa nie odpowiadają ich upodobaniom i gustowi. W tym przypadku wyciskanie soku byłoby bardzo pomocne, ponieważ smak, który uważają za niesmaczny, jest neutralizowany przez smak innych warzyw lub owoców wymieszanych w procesie wyciskania. Sokowirówka

Aby uzyskać sok, trzeba oczywiście użyć sokowirówki. Popularne modele tych urządzeń wyposażone są w mechanizm podwójnego biegu. Najbardziej charakterystyczną cechą tego typu wyciskarki jest to, że można jej używać do wyciskania dosłownie wszystkich rodzajów owoców i warzyw, w tym sztywnych zdrowych owoców i warzyw korzeniowych, trawy pszenicznej, kiełków, igieł sosnowych, zielonych warzyw liściastych, a także ziół. Ten typ sokowirówki jest jednak generalnie droższy, ale jest również bardziej wydajny. Działa również wolniej, dzięki czemu zachowuje więcej witamin w soku. Proces wyciskania soku jest znacznie wolniejszy i czasochłonny, ponieważ przebiega w dwóch etapach. Pierwszym jest ucieranie, podczas którego świeże produkty są mielone na miazgę przez dwa zazębiające się koła zębate (stąd nazwa podwójna przekładnia). Po tym procesie sok jest usuwany z miazgi. W wyniku tego dwuetapowego procesu uzyskuje się sok bogatszy w błonnik, witaminy, enzymy.

Wyciskarka tego typu potrzebuje więcej czasu na wyciskanie soku, a także na czyszczenie po procesie wyciskania. Te wady niweluje jednak fakt, że otrzymujesz sok wysokiej jakości.

http://multi-blog.pl/przed-zakupem/sczt/poznaj-wyciskarki-dwuslimakowe.html

Previous Dotacje badawczo-rozwojowe
Next Jaka jest cena wstawienia sztucznego zęba?

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Rodzaje programów terapeutycznych

Badania naukowe nad leczeniem uzależnień zazwyczaj klasyfikują programy na kilka ogólnych typów lub sposobów. Podejścia do leczenia i poszczególne programy nadal ewoluują i różnicują się, a wiele programów nie mieści

Life&Style 0 Comments

Wrocławska klinika pomaga chorym na stwardnienie rozsiane

Na Dolnym Śląsku od kilku miesięcy funkcjonuje klinika, w której międzynarodowy zespół specjalistów prowadzi badania nad innowacyjnymi terapiami dla chorych na stwardnienie rozsiane. Dotychczasowe efekty działalności pokazują jednoznacznie, że z

Life&Style 0 Comments

Właściwości i zastosowanie zimnotłoczonego oleju rzepakowego

Olej rzepakowy nie ma dobrej sławy w naszym kraju. Powodem tego jest niestety fakt, iż uprawiany w dawnych czasach rzepak zawierał szkodliwy dla zdrowia kwas erukowy. Na szczęście, już od

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź