Właściwości i zastosowanie zimnotłoczonego oleju rzepakowego

Właściwości i zastosowanie zimnotłoczonego oleju rzepakowego

Olej rzepakowy nie ma dobrej sławy w naszym kraju. Powodem tego jest niestety fakt, iż uprawiany w dawnych czasach rzepak zawierał szkodliwy dla zdrowia kwas erukowy. Na szczęście, już od 20 lat w Polsce uprawiany jest wyłącznie rzepak bezerukowy, a tłoczony z jego nasion tłuszcz, względem tego z odmian uprawianych wcześniej, bogatszy jest pod względem ilości cennych kwasów oleinowego, linolowego i linolenowego.

Olej rzepakowy to bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – Omega 3 i 6. Są to substancje egzogenne, co znaczy, że muszą być dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem, ponieważ nie są one w nim syntezowane, a stanowią substrat w procesie wytwarzania hormonów oraz pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego, krwionośnego, kondycję włosów, skóry i paznokci. Olej rzepakowy charakteryzuje się występowaniem najbardziej pożądanego stosunku tych kwasów tłuszczowych względem siebie, czyli dwie części omega-6 do jednej części omega-3.

Tłuszcz rzepakowy możemy spotkać w dwóch odsłonach – tłoczone na ciepło i zimno. Te drugie mają więcej właściwości prozdrowotnych i cennych składników odżywczych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Nadają się one jednak tylko do spożywania na zimno, ponieważ obróbka termiczna neutralizuje działanie prozdrowotnych składników i powodować może spalenie oleju, a tym samym wydzielenie wolnych rodników tlenowych i rakotwórcze działanie.

W oleju rzepakowym zawarta jest duża ilość witamin z grupy rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Witamina E  ma działanie przeciwutleniające i korzystnie wpływa na zachowanie młodości oraz redukcję produkcji wolnych rodników w organizmie. Witamina K wspomaga przyswajanie tzw. witaminy słońca – wit. D3, której Polacy mają niedobór przez większość roku, ponieważ syntezowana jest w organizmie pod wpływem ekspozycji na słońce jedynie przez dwa miesiące w roku. Witamina ta wspomaga wiele procesów w organizmie, dlatego jej suplementacja jest niezwykle ważna. Odpowiada za zdrowie kości i stosowana jest w profilaktyce osteoporozy. Prowitamina A pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jest niezbędna w procesie widzenia, wzmacnia układ odpornościowy i może zapobiegać rozwojowi nowotworów oraz poprawia wygląd skóry.

Więcej o zdrowych olejach przeczytasz na łamach https://www.gazetamedycyna.pl/dieta-i-zywienie/zdrowe-oleje/

Previous Jak słuchać Radia Gdańsk przez Internet?
Next Kosmetyki marki Meguiars

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Kamizelka obciążeniowa w zaburzeniach SI, ADHD, PDD

Każdy rodzic, który zmaga się z dzieckiem z problemami integracji sensorycznej wie, jak bardzo utrudnia to jego normalne funkcjonowanie wśród rówieśników. Wahania nastrojów, słaba kontrola własnych ruchów, napady nerwowe –

Life&Style 0 Comments

Jak się ubrać do gry w polo?

Polo to sport zaliczany do elitarnych, dlatego bardzo chętnie grają w polo członkowie rodzin królewskich, arystokraci, czy wysocy rangą oficerowie. Ta elitarność zobowiązuje, dlatego, aby zachować szlachetny charakter i dostojność,

Life&Style 0 Comments

Rodzaje programów terapeutycznych

Badania naukowe nad leczeniem uzależnień zazwyczaj klasyfikują programy na kilka ogólnych typów lub sposobów. Podejścia do leczenia i poszczególne programy nadal ewoluują i różnicują się, a wiele programów nie mieści

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź