Prawdziwa włoska pizza, czyli jaka? Po czym ją rozpoznać?

Prawdziwa włoska pizza, czyli jaka? Po czym ją rozpoznać?

Prawdziwa włoska pizza, czyli jaka? Po czym ją rozpNie ma chyba na świecie osoby, która nie słyszałaby o pizzy, a samych jej miłośników można śmiało liczyć w milionach osób. Także w Polsce nie brakuje osób, które kochają pizzę i chętnie po nią sięgają, kiedy tylko mają taką możliwość. Nie ma chyba lepszego sposobu na spędzenie wieczoru z przyjaciółmi niż wizyta we włoskiej restauracji. Pizza to bowiem na tyle zróżnicowane danie, występujące w setkach wariantów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Nie każda pizza smakuje jednak tak, jak ta robiona we Włoszech. Po czym poznać oryginał i która pizza w Gdyni jest mu najbliższa?

W czym tkwi sekret prawdziwej włoskiej pizzy?

Utarło się przekonanie, że prawdziwa włoska pizza jest zawsze okrągła, na cienkim cieście oraz stworzona na bazie klasycznych dodatków – sosu pomidorowego, mozzarelli, bazylii i innych. Wszystkie pozostałe wariacje, a więc pizze kwadratowe, na wysokim, puszystym cieście oraz te wzbogacone nietypowymi dodatkami znalazły się natomiast w gronie dań przerobionych na amerykańską modłę. Nic bardziej mylnego! Prawdziwa włoska pizza z powodzeniem może być także kwadratowa i z taką jej odmianą często spotkamy się w barach serwujących „pizza al taglio”, czyli pizzę w kawałkach.

Włosi często sięgają także po pizzę na grubszym cieście, która jest szczególnie popularna na południu Włoch. W słonecznym Neapolu, nota bene rodzinnym mieście pizzy, znajdziemy ją natomiast w wersji z cienkim środkiem i grubszymi brzegami – jest to charakterystyczna pizza napoletana, którą trudno pomylić z jakąkolwiek inną jej odmianą. Bardzo ciekawym wariantem pizzy jest natomiast focaccia, której ojczyzną jest Genua. Opiera się na grubym, sprężystym i puszystym cieście serwowanym z dodatkami. Cieniutka, dobrze wypieczona pizza romana jest z kolei specjalnością Rzymu.

W czym tkwi sekret prawdziwej włoskiej pizzy?

Jak widać, pizza nie jedno ma imię i może świetnie smakować w bardzo różnych wariantach. Osoby, które miały sposobność jeść ją we Włoszech, często narzekają jednak, że pizza przygotowywana w Polsce nie smakuje dokładnie tak, jak ta włoska. Jest to bardzo możliwe, gdyż sekret prawdziwej włoskiej pizzy tkwi nie w samym przepisie na ciasto, który możemy bez problemu odtworzyć wszędzie, lecz w sposobie pieczenia oraz doborze odpowiednich składników. Prawdziwa pizza italiana powstaje wyłącznie na bazie włoskich składników – passaty pomidorowej, świeżej bazylii, mozzarelli di bufala oraz innych, rodzimych dodatków, które mają charakterystyczny, głęboki smak.

Prawdziwą włoską pizzę piecze się w ściśle określony sposób. W tym celu włoskie restauracje najczęściej korzystają z tzw. forno di legna czyli specjalnego pieca opalanego węglem drzewnym, w którym umieszczony jest kamień do pieczenia pizzy. To właśnie takiej metodzie ciasto zawdzięcza swój charakterystyczny smak, chrupkość i miękkość, które sprawiają, że pizza praktycznie rozpływa się w ustach. Ze wszystkich tych zależności doskonale zdaje sobie sprawę pizzeria Ideolo, której autorska pizza w Gdyni jest przygotowywana w oparciu o składniki specjalnie w tym celu sprowadzane ze słonecznej Italii.

Previous Jak przeprowadzić detoks narkotykowy w bezpieczny sposób?
Next Rodzaje funduszy ETF notowanych na GPW

Może to Ci się spodoba

Wiadomości 0 Comments

OLSZTYŃSCY KRYMINALNI WICEMISTRZAMI KONKURSU „POLICJANT SŁUŻBY KRYMINALNEJ ROKU 2017”.

Po wygranym, wojewódzkim konkursie „Policjant Służby Kryminalnej roku 2017” nadzzedł czas na organizowane przez Szkołę Policji w Pile, Biuro Kryminalne KGP eliminacje ogólnopolskie. Reprezentanci Warmii i Mazur podczas finału w

Wiadomości 0 Comments

24-LATEK ZATRZYMANY Z NARKOTYKAMI

W wyniku działań operacyjnych kryminalni zabezpieczyli blisko 225 porcji marihuany w piwnicy należącej do 24-letniego ełczanina. Mężczyzna został zatrzymany. Za posiadanie środków odurzających grozi mu kara do 3 lat pozbawienia

Wiadomości 0 Comments

PONAD 6500 PACZEK NIELEGALNYCH PAPIEROSÓW NIE TRAFI NA RYNEK

Nidziccy kryminalni przy udziale przewodnika z psem służbowym z Izby Celnej w Olsztynie udaremnili wprowadzenie na rynek papierosów bez polskich znaków akcyzy. Zaczęło się od kontroli drogowej, a skończyło przeszukaniem

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź